Čepička měsíce Prosince (návod zdarma)

Pod stromeček jsem mamince udělala čepici s copy - Cable Hat, opět dle vzoru z blogu rheatheylia. Autorka uvádí, že se jedná o háčkování pro pokročilé. Vzor není zase tak složitý, musíte však znát přední a zadní reliéfní sloupek a zvládnout křížení copů. Tato čepice rozhodně není pro úplné začátečníky ;-)

Vánoční dárek - háčkovaná čepice s copy

Háčkovala jsem z příze HIT, háčkem č. 5 (pro tuto přízi doporučuje výrobce háček menší,ale jak je vidět, nevadí to). Pokud použijete stejný háček, bude výsledná čepice určena pro obvod hlavy 52-54cm.

Použité zkratky:
DS - dlouhý sloupek
RPDS - reliéfní přední dlouhý sloupek
RZDS - reliéfní zadní dlouhý sloupek


Postup je následující, v závorkách je pro orientaci uveden počet ok, aby bylo jasné, kterou řadu se přidává a kterou ne:

1. řada - 16 DS do magického kroužku z 6 ŘO.

2. řada - 2RPDS do každého DS (32ok)

3. řada - RPDS do dalších 2 RPDS, DS do mezery mezi druhým RPDS a dalším, opakujte do konce řady (48 ok)

4. řada - RPDS do dalších 2 RPDS, RZDS do DS, cop ze 2 RPDS (RPDS do druhého RPDS od háčku, RPDS do přeskočeného RPDS), RZDS do DS, opakujte do konce řady (48 ok)

5. řada - RPDS do dalších 2 RPDS, RZDS do RZDS, RPDS do dalších 2 RPDS, RZDS do RZDS, opakujte do konce řady (48 ok)

6. řada - RPDS do dalších 2 RPDS, RZDS do RZDS, 2 RPDS do každého z následujících 2 RPDS (4 RPDS celkem), RZDS do RZDS, opakujte do konce řady (64 ok)

7. řada -  RPDS do dalších 2 RPDS, RZDS do RZDS, cop z dalších 4 RPDS (RPDS do 3. RPDS od háčku, RPDS do 4. RPDS od háčku, RPDS do prvního přeskočeného RPDS, RPDS do druhého přeskočeného RPDS), RZDS do RZDS, opakujte do konce řady (64 ok)
8. řada - RPDS do dalších 2 RPDS, RZDS do RZDS, RPDS do dalších 4 RPDS, RZDS do RZDS , opakujte do konce řady (64 ok)

9. řada - RPDS do dalších 2 RPDS, RZDS do RZDS, DS do mezery mezi RZDS a další RPDS, RPDS do dalších 4 RPDS, RZDS do RZDS, DS do mezery mezi RZDS a další RPDS, opakujte do konce řady (80 ok)


10. řada - RPDS do dalších 2 RPDS, RZDS do RZDS, RZDS do DC, cop z dalších 4 RPDS (RPDS do 3. RPDS od háčku, RDPS do 4. RPDS od háčku, RDPS do 1.přeskočeného RPDS, RDSP do 2. Přeskočeného RPDS), RZDS do RZDS, RZDS do DC, opakovat do konce řady (80 ok)

11. řada - RPDS do dalších 2 RPDS, RZDS do 2 RZDS, RPDS do dalších 4 RDPS, RZDS do 2 RZDS, opakujte do konce řady (80 ok)

12. řada - RPDS do dalších 2 RPDS, RZDS do 2 RZDS, RPDS do dalších 4 RDPS, RZDS do 2 RZDS, opakujte do konce řady (80 ok)

Řadu 10-12 opakujte, dokud čepice nemá požadovanou výšku.

Potom háčkujte lem čepičky RPDS, RZDS, vzor opakujte do konce řady.

Můj tip: Nezapomeňte, že lem začínáte 2 ŘO, pak teprve následuje RPDS do prvního RPDS.

A ještě poslední poznámka, poslední vzorek (řada 10-12) mi došla barva, takže jsem byla nucena čepici dokončit jinou barvou. Lem pak samozřejmě také. Kytičku jsem dodělala schválně dvojbarevnou, aby mi to hezky ladilo;-)

Čepičkám zdar!

Komentáře

  1. J'AIME BEAUCOUP CE QUE TU FAIT!

    OdpovědětVymazat
  2. Čepička je moc pěkná, jen si dovolím autorku trochu poopravit. V originále tohoto návodu od rheatheylia je postup háčkovaných copanů trochu jinak. Tam se doslova píše, že v okamžiku háčkování copanků ze 4 se neháčkuje pouze normálními předními dl.sloupky - v češtině fpds, v angl. fpdc, nýbrž 2xnahozeným sloupkem dlouhým - fptr.(treblecrochet) Není to potom také tak ukované.Liší se také americká a anglická angličtina. Takže na to pozor. Jinak zdravím a čepičkám zdar.

    OdpovědětVymazat
  3. Madlino, máte úplnou pravdu - děkuji za opravu.

    OdpovědětVymazat
  4. keby tu bol nákres na nu ja nerada háčkujem ked je to písané skor pochopím kreslený návod ak sa dá prosím pridajte

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám článek? Máte připomínky? V tom případě přidejte k záznamu komentář..

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)