Jak číst diagramy pro háčkování

Návrhářky háčkovaných výrobků by se daly rozdělit na dvě kategorie -  ty, co mají rády slovní popis a ty, co mají raději obrázky. Kam patříte vy? Já osobně mám nejraději obrázek doplněný slovním popisem.

Co je to tedy ten diagram pro háčkování? Je to slovní popis nebo schéma, které je vlastně návodem na konkrétní výrobek. Na mých stránkách jste se doposud mohli setkat jen se slovním popisem.

Slovní popis 
Pro někoho je slovní popis jednodušší, jasně Vám řadu po řadě říká, co máte dělat. Popisy se však liší autor(ka) od autora(ky). Pokud si najdete popis v cizím jazyce, pak si musíte dohledat slovníček (pro angličtinu jsem jej zpřístupnila zde).
Slovní popis by měl vždy obsahovat následující části:
·      materiál – přehled toho, co budete potřebovat (příze, korálky, flitry apod.), v dobrých popisech zjistíte i spotřebu materiálu
·      háček – jaký háček se má použít, aby se dosáhlo požadované velikosti uvedené v popise (anglicky gauge neboli zkušební vzorek)
·      seznam zkratek -  seznam zkratech použitých v popisu (např. KS – krátký sloupek).
Ve slovním popisu zpravidla nenajdete postup jak udělat například krátký sloupek, ale pokud se v průběhu používá nějaký méně známý steh jako např. puff stitch, pak je zde většinou slovně popsán.

Diagram
Typický diagram pro háčkování čepičky (tzn. do kruhu) může vypadat třeba takto:
Ruční nákres čepičky z Mimibazaru
Diagram je kreslený rukou, v levé části je legenda vysvětlující použité znaky. Vpravo je možné vidět očíslované jednotlivé řady. Důležité je objevit začátek háčkování. V tomto případě se jedná o magický kroužek z 12 dlouhých sloupků. U takovýchto diagramů je typické, že je rozkreslena jen část kruhu (například čtvrtina). Zbytek čepičky pak jen opakujete podle schématu. Tento typ diagramu rozhodně vyžaduje trochu představivosti.
Výhodou diagramů však je, že jsou zpravidla psány stejnými znaky bez ohledu na rodný jazyk autora. Zejména zahraniční modely je tak možné zhotovit bez znalosti cizího jazyka. Ovšem pozor – diagramy se čtou od začátku háčkování zprava doleva! Jeden příklad za všechny:
Japonský diagram háčkování
A takhle vypadá výsledek
Přestože neumím japonsky, tak vím, že tato čepička se háčkuje od spodního okraje (lemu).  Nejdříve 8,5cm dle spodní části nákresu, pak 17cm pokračuju horní části nákresu. Začátek lemu je  po zvětšení obrázku označen černou šipkou (stejně jako ukončení čepičky). Návod na čepičku od firmy Pierrot Yarns ve formě PDF naleznete zde.

Když se naučíte v nákresu rozlišit níže uvedené základní znaky, pak jistě nebudete mít problém diagramům porozumět. Všechny ostatní varianty jsou totiž jen kombinací těchto předchozích znaků.


Komentáře

  1. Dobrý deň, chcela by som poradiť, kde nájdem návod ako sa háčkuje polodlhý sĺpik
    ďakujem

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, hezky zpracovaný návod ve slovenštině najdte zde: http://dielnicka.blogspot.com/2010/10/polovicny-stlpik.html. Příjemné háčkování.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda ten klobouk je perfektní, ale z návodu moudřejší nejsem. Schémata v pohodě zvládám, ale u tohohle si jistá nejsem, jak poznám kolik řetízkových ok na začátek, nebo čím se vlastně začíná? Těmi krátkými sloupky? Můžete mi poradit prosím?

    OdpovědětVymazat
  4. Je třeba si pročíst celý návod (v angličtině): http://gosyo.co.jp/english/pattern/eHTML/ePDF/1103/4w/27-G743H_Pastel_Color_Nep_Hat.pdf. Začínáte uháčkováním 96 krátkých sloupků a jejich spojením do kruhu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám článek? Máte připomínky? V tom případě přidejte k záznamu komentář..

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)