Proč se vyplatí používat značky při pletení / Why Use Markers While Knitting

Určitě jste při pletení (a možná i háčkování) narazila na vzorek, který se v řadě opakoval. A pokud
jste to doposud dělali jako já, pak jste možná také museli párat. Vzorek jsem samozřejmě měla před sebou a podle něj pletla. Ale občas se zapomenu, děti třeba něco chtějí, a já už nevím, kde jsem skončila. Zejména u komplikovanějších krajkových vzorů je to problém. Najednou zjistíte, že skončíte řadu, ale už vám to podle popisu nevychází. A v další řadě zjistíte, že vám chybí nebo přebývá oko...
While knitting (or even crocheting), you may have come across a pattern that repeated throughout a row. And if you knitted as I did, you may have also ripped some of it off. I had the pattern in front of me, but I just forget myself, or my kids want something - and here we go, I no longer know where I ended. That is true especially for more complicated lace patterns. You finish the row only to find out that it does not correspond with the instructions. And in the next row, you find out that you miss a stitch or have more than what you actually need

Existují tipy a triky i na takové opravy, ale to je na jiný post. Dnes se podíváme na to, jak se dá takovým chybám krásně předejít. Čím? Používáním značkovačů.
There are tips and tricks for fixing such mistakes, but that's another post. Today, we'll look at how you can easily prevent these mistakes. How? By using markers.

Když jsem dřív pletla čepice na ponožkových jehlicích, moc jsem je nepoužívala, protože konce jehlice byly pro mě zároveň značkou, že mám např. splést oka. Když jsem však pletla čepičku s krajkovým zvorem, už to bylo o něco těžší. Ale pořád se to dalo.
When I used to knit hats with DPNs, I didn't use them because ends of the needle were for me the markers where I should, for example, knit stitches together. However, when I was knitting a hat with lace pattern, it was a bit harder. But I could still manage it.

A pak jsem zkusila plést šálu s krajkovým vzorem. Bez značkovačů jsem občas musela párat, protože jsem nevěděla, jestli jsem už vzor zopakovala celý nebo ne. Většinou jsem vídávala fotky pletařek, že značkovače používaly, a tak jsem začala pátrat.
And then I tried to knit a shawl with a lace pattern. Without markers, I had to rip off  several times because I didn't know if I had repeated the whole pattern or not. I noticed that knitters used markers on their photos, so I begun my search. 

Na on-line kurzu od Craftsy od Stephana Westa (Shawlescapes) jsem dostala tip na jednoduché "udělátko" z příze. Prostě si ustřihnete kus příze, uděláte smyčku a máte značku. Samozřejmě je dobré mít ji v nějaké kontrastní barvě.
I got a tip for making a simple marker-thingy from any yearn in the on-line Craftsy course from Stephan West (Shawlescapes). Just cut off a piece of yarn, make a loop, and you have a marker. Of course, it is better to have the marker in a contrasting colour.

Tento přístup má své pro i proti. Značka je tak malá, že nepřekáží při pletení, což je fajn. Ale na druhou stranu snadno spadne nebo se prostě rozdělá.
This approach has it pros and cons. The marker is very small, so it doesn't get in your way while knitting. But, on the other hand, it can easily fall down or just disassemble.
Pletací sponky Drops (© Ganella) / Drops markers
A pak můj oblíbený obchod Ganella začal nabízet značky od firmy. Tento typ značek jsem v zahraničních kurzech a stránkách také viděla, ale u nás jsem na něj doposud nenarazila. Pořídila jsem si je a hned je vyzkoušela při pletení šály Gothic Lace.
And then my favourite e-shop Ganella started to sale Drops markers. I have seen this kind of marker a lot in foreign courses and websites, but I have never come across it in the Czech Republic. I bought it and immediately tried the markers while knitting  Gothic Lace shawl. 

Vřele doporučuju, jsem s nimi maximálně spokojená. Používám je například i pro označení, kde mám našít knoflík.
I highly recommend them as I am very satisfied with them. I use the markers also when I want to make mark where to sew a button.

A co používáte vy? And what do you use?

Komentáře

  1. Dobrý den, všimla jsem si, značkovačů na Youtube, je to šikovný pomocník. Prosím, kde bych si je mohla objednat?
    Děkuji. Kája

    OdpovědětVymazat
  2. Kájo, já je kupovala tady: http://www.ganella.cz/drobnosti/3109-pletaci-sponky-drops-stitch-markers-30ks/, ale určitě je najdete ve více obchodech. Zkuste si vyhledat pletací sponky a uvidíte.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám článek? Máte připomínky? V tom případě přidejte k záznamu komentář..

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)