Jak zapošít volné konce / How to Weave in Ends

Pokaždé, když nahodíte či ukončíte oka, změníte barvu nebo použijete další klubko příze, zbude Vám malý "ocásek" příze. A až skončíte s pletením, budete se jej chtít zbavit zapošitím těchto konců do svého pleteného výrobku (stejný postup využijete i při háčkování).
Any time you cast on, bind off, change colors, or start a new ball of yarn you will have a little ‘tail’ of yarn. Once you are finished with your knitting you will want to get rid of these tails by weaving the ends into your knitting (you can make use of this method even for crocheting).

Udělat uzlík a ustřihnout přízí je lákavé, ALE NEDĚLEJTE TO! I když uděláte jen uzlík, pouhé zastřižení příze párání nezabrání . Konce příze musíte zapošit doslova skrze váš pletený výrobek - tím, že propojíte konce se zbytkem pleteniny. 
While tying a knot and snipping your yarn close is tempting, DON’T DO IT! Even if you tie a knot, simply snipping the yarn close will not keep your knitting from unraveling. You must weave your ends through your knitting, helping the ends to ‘mesh’ with the rest of your knitting. 

Zapošití konců a přišití knoflíků je vždy poslední krok mého pletení. Konce zapošívám až po blokování a případném sešití jednotlivých částí pleteniny. 
Weaving in ends and sewing on buttons are always the last things I do for my knitting. I weave in my ends after I have blocked my knitting and done any sewing that needs to be done. So let’s get finished!

Pro zapošití konců budete potřebovat látací jehlu (jehlu  na vlnu s velkým očkem). Existuje mnoho typů této jehly, já mám ráda ten s ostrou zahnutou špičkou (viz obrázek níže). Před zapošitím se ujistěte, že máte před sebou rubovou nebo vnitřní stranu (pokud je výrobek oboustranný, prostě si zvolte stranu, kde zapošití provedete).
For this task you will need a darning needle. There are many types, but I like the kind pictured below, with a sharp point and a little bend to it. To begin weaving in your ends make sure the wrong side, or inside, of your work is facing you (if your item is reversible just pick a side and stick with it)

1. Navlečte konec příze do látací jehly. / Thread your darning needle with your loose end.


2. Zapošijte přízi směrem nahoru a dolů skrze "řadu" ok, příliš však neutahujte. Zapošívejte minimálně do 3 až 4 ok. / Weave the yarn up and down through a ‘line’ of stitches, pulling your yarn through (but not too tightly) as you go. Do this for 3 or 4 stitches.


Zapošití nahoru ...

... a dolů.

Zapošití několika ok v řadě
3. Nakonec na pár ok vybočte z řady. To umožní maximální prolnutí konců s pleteninou. / For the last couple of stitches, split the yarn. This allows for a maximum ‘meshing’ of your end and your knitting. Do this for another 2 or 3 stitches.

4. Ustřihněte konec příze. Výsledné zapošití bude vypadat přibližně takto: /Cut your end. Your weaved in stitches should look something like this:



Můj tip - existuje více způsobů, jak lze zapošít konce. Ve své podstatě můžete použít látací jehlu ale i háček. Důležité je, aby zapošití vypadalo jako součást pleteniny, takže nakonec nebude téměř viditelné. Podívejte se na video v angličtině, kde Staci Perry názorně převede, jak na to:
My tip - there are many ways how to weave in ends. Basically, you can use the darning needle or even a crochet hook. The important thing is that weaving must look like a part of the knitting so that it's almost invisible. Look at the video in English, where Staci Perry demonstrates the whole method:






Zdroj/Sourcehttp://blog.tincanknits.com/2013/06/14/weaving-in-ends/, , všechny použité fotografie jsou majetkem Tin Can Knits /all photographs used are copyright of TinCanKnits.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)