Jak vytvořit zkušební vzorek a změřit jej / How to Create a Gauge Swatch and Measure It

Zkušební vzorek pro mě donedávna byla úplně zbytečná věc. Prostě jsem do ruky vzala háček a háčkovala. A když čepice byla malá, tak jsem párala a zkusila to znovu a lépe. Podobně jsem postupovala i při pletení. Jenže člověk časem zleniví a chce, aby se mu to podařilo napoprvé. A právě k tomu je určen zkušební vzorek.
Gauge swatch has been a completely useless thing for me, until recently. I just grabbed a hook and crocheted. And if the hat was too small, I ripped it off and tried again and better. Similarly, I did it with knitting. But with time one becomes lazy and wants to succeed for the first time. And that is why we have the gauge swatch.

Barley
Barley
V podstatě upletete čtverec o rozměrech 10x10 cm. Zjistíte, jak příze vypadá, jaká je na dotek, jak je elastická. Krom toho budete vědět, zda Váš zkušební vzorek odpovídá tomu v popisu a můžete tak začít plést zvolenou velikost a skutečně ji uplést. Nedávno jsem pletla čepici pro dceru (obvod 50cm) a skončila jsem s čepicí pro sebe (obvod 54 cm). Schválně si tipněte, jestli jsem si upletla zkušební vzorek...
Basically, you knit a square of 4x4 inches. You'll learn how the yarn looks like, how it feels to the touch, how stretchy it is. Apart from this, you'll know if your gauge corresponds with the one in the pattern and so you can start knitting the chosen size and actually knit it. Not long ago, I knitted a hat for my daughter (50cm circumference) but ended up with a hat for myself (54cm circumference). Try to guess whether I knitted the gauge swatch or not...


1. CHOOSE A PATTERN/ZVOLTE SI NÁVOD

Nejdříve si vyberte návod, který se Vám líbí (my budeme používat Barley).  Spoustu placených i neplacených popisů najedete n ravelry.commé oblíbené komunitě pro pletařky (i háčkařky). Tak si stáhněte si návod na čepici Barley a jdeme na to!
First, choose a pattern you like (we’re using Barley). There are many free and paid patterns available on ravelry.com, my favorite knitting community. So download the pattern for Barley and let’s get started!

2. DETERMINE THE SIZE / ZVOLTE SI VELIKOST

Nejdříve si musíte zvolit velikost čepice. Názvy velikostí vnímejte jako orientační, nicméně se musíte spíše orientovat dle obvodu hlavy Vašeho dítěte. Protože autorky jsou britského původu, jsou informace uvedené v palcích (inches). Je tedy nutné si je přepočítat na cm (údaj postačí vynásobit 2,5). Například pro velikost Baby (16 inches), což je označení pro velmi malé děti činí obvod hlavy 40cm (odpovídá velikosti cca 0-3m).
First you have to choose the size of a hat. Don't take the names of sizes too seriously, however, you rather need to focus on the head circumference of your child. Because the designers are of British origin, all information is provided in inches. So it is neccesary to recalculate to cm (just multiply any figure by 2,5). For example, for the Baby size (16 inches), which is a term for very small children, the head circumference is 40cm (corresponds with the size of 0-3 months).

3. CHOOSE THE YARN / ZVOLTE PŘÍZI

Návod obsahuje následující informace o velikostech. Podívejte se na ně:
The pattern includes a following information on sizing, take a look at it:


Jakmile si zvolíte velikost, kterou budete plést, podívejte se na požadavky na přízi:
Once you have chosen the size you would like to knit, look at the yarn requirements section of the pattern:



Z požadavku zjistíte, že budete potřebovat silnější přízi tzv. worsted weight yarn (u nás neznámé rozdělení přízí, toto odpovídá tloušťce jakou má např. české Merino od Vlnapu). Dále zjistíte, že této příze budete potřebovat 70 yardů. Zde budete muset opět provést přepočet, tentokráte na metry (údaj je třeba vynásobit 0,91). V údajích je také uvedeno, jaká příze byla použita na fotografii - Madelinetosh Vintage v několika barvách. Tuto přízi si můžete dohledat na ravelry a zjistit tak, že:
  • předpokládaný počet ok je 18.0 až 20.0 = 10cm 
  • doporučená síla jehlic US #6-7 (4.0-4.5mm) 
  • klubko má 200 yardů / 110 gram (cca 182m/100g) 
  • je ze 100% merino vlny vhodné pro pračky a jedná se o přízi z vláken.
This tells us that we need to buy a worsted weight yarn, and that for the size we have chosen we will require 70 yds of the chosen yarn. It also makes a note that the sample project as photographed in the book was knit in a yarn called Madelinetosh Vintage in several colours. We can look up this yarn on ravelry, and learn some information about it:
  • suggested gauge of 18.0 to 20.0 sts = 4 inches
  • suggested needle sizes US #6-7 (4.0-4.5mm)
  • is 200 yards / 110 gram skein
  • is 100% machine washable merino wool, and is a plied yarn.
Pokud se rozhodnete nahradit doporučenou přízi, vždycky dosáhnete trošku jiného výsledku. Samozřejmě existuje spousta přízí, které jsou si velmi podobné. Chcete-li s jinou přízí dosáhnout podobného výsledku jako na fotografii, zvolte přízi, která:
  • má stejný zkušební vzorek jako doporučená příze
  • má stejné složení jako doporučená příze
  • má stejný poměr metrů na hmotnost jako doporučená příze
  • má stejnou strukturu jako doporučená příze (tzn. že je složená z více vláken nebo jen z jednoho vlákna)
If we choose to substitute another yarn for the yarn used in the sample, you will always achieve a slightly different effect. Of course, many yarns are quite similar to one another. If you want to achieve a similar effect to the design with a different yarn, choose a yarn that:
  • knits to the same gauge as the suggested yarn
  • has the same or similar fibre content as the suggested yarn
  • has the same or similar yardage / weight as the suggested yarn
  • has a similar structure as the suggested yarn (ie. is it plied or single-ply)

Většinu těchto informací byste měli zjistit na přebalu příze, kterou zvažujete použít. A zde nastává problém s českými přízemi. Údaje o zkušebním vzorku (tzn. počtu ok v řadě a sloupci) a kategorii příze většinou chybí.
You will refer to the ball band to of the yarn you are considering to determine all of this information. And here it gets complicated with Czech yarns as information about gauge and weight category are usually missing.

4. KNIT A GAUGE SWATCH/ UPLEŤTE ZKUŠEBNÍ VZOREK

Pokud nevíte, jak moc při pletení (ne)utahujete, pak začněte plést zkušební vzorek s doporučenými jehlicemi. V případě čepice Barney jsou pro její tělo doporučeny jehlice o síle 5mm. Pro vzorek příze tedy použijte 5 mm jehlice.Unless you know that you are a tight or loose knitter, begin by swatching with the suggested needle size. In the Barney pattern, 5mm needles are suggested for the body of the hat; and these are the needles you will use to prepare your swatch.


Nahoďte nejméně tolik ok, kolik je jich třeba pro čtverec o rozměrech 10x10 cm (v tomto případě 18) plus 2-4 oka pro okraje (aby se vzorek nevlnil). Upleťte hladce alespoň 3 řady (na lícové i rubové straně pletete stále hladce). Pak vždy pleťte hladce jen lícovou řadu a na rubu pleťte hladce jen okraj, zbytek pak obratce. Výsledný vzorek Vám zabere cca půl hodiny práce a bude vypadat nějak takto:
Cast on at least as many stitches as called for in 4″ (in this case 18) plus 2-4 sts more for edges. Knit 3 or more rows to create a garter border. Work a few rows with a garter border of 2-4 sts on either edge (k on RS and WS), and stockinette stitch (k on RS, purl on WS) in the middle. Once it’s a decent size, work a few more rows in garter stitch then bind off. This creates a relatively flat little swatch that is big enough to measure. It took me 25 minutes to knit.


zkušební vzorek / gauge swatch

Počet ok na svém zkušebním vzorku lze měřit pomocí pomůcky viz foto níže (u nás však nic takového neseženete), ale můžete použít i pravítko (já používám krejčovský metr). V tomto případě je v 5cm "okénku" 10 ok, což znamená že na 10 cm je ve vzorku 20 ok. Pokud je váš počet ok na 10 cm nižší než doporučený, pak musíte uplést další zkušební vzorek s menšími jehlicemi. Pokud je však počet ok větší než doporučený, pak musíte použít větší jehlice.
I measure the gauge on my swatches using the Susan Bates ‘Knit-Chek’ tool. You can also just use a ruler. In this case, there are 10 stitches in the 2″ window, which works out to 20 sts / 4″. If you achieve less stitches in 4″, (ie. 18), you need to make another swatch with a smaller needle. If you achieve more stitches in 2″ (ie.22), you need to make another swatch using larger needles.


měření /measuring

Nakonec je velmi užitečné ke zkušební vzorku přidat původní štítek z příze a na něj si poznamenat změřený vzorek a použitou sílu jehlic. Ušetříte si tak čas příště - prostě si jen projdete odpovídající zkušební vzorky a můžete jít přímo na věc.
In the end, it is very useful to add the original bend from the yarn to the swatch and note the measurements and needle size used. You'll save yourself some time during the next task - you'll just go through the relevant swatches, ready to start right away.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Zdroj/Source: TinCanKnits' post Sweater Techniques Series – Gramps Baby Cardigan – 2 / 6 : Beginning a Knitting Project; všechny použité fotografie jsou majetkem Tin Can Knits/all photographs used are copyright of TinCanKnits.


Komentáře

  1. Tak tohle je opravdu báječný článek! Přiznám se, že jsem se na pletení vrhla poměrně nedávno a zkušební vzorky bojkotuju, ale Váš článek se mi dostal do ruky přesně ve chvíli, kdy jsem vzteky vypárala celou čepici, neb si muž stěžoval, že ho tlačí lem :-)) Takže jsem si se zájmem všechno důkladně přečetla a myslím, že se co nevidět vrhnu na svůj první zkušební vzorek. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, přesně z těcho důvodů jsem článek psala :-)

      Vymazat
  2. Mimochodem, tu pomůcku na měření zkušebního vzorku jsem nedávno zahlídla v Plzni v galanterii a hodně mě to zaujalo. Takže si dovolím poupravit, takovou věc u nás sehnat lze ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já prozatím na internetu narazila jen na pomůcku na měření síly jehlic a pravítko, které však nemá stejný tvar (mám na mysli ten čtverec 10x10 cm).

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám článek? Máte připomínky? V tom případě přidejte k záznamu komentář..

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)