Jak uplést čepici na kruhových jehlicích

Pletená čepice s háčkovanou aplikací
Tak se mi konečně podařilo přijít na to, jak uplést vcelku slušně vyhlížející čepici na kruhových jehlicích (ale fungovat to bude i na klasických dvou). Už loni jsem koketovala s pletením čepic a dokonce jsem si pořídila sadu pěti jehlic na pletí. Bohužel jsem však měla problém, jak nahodit ten správný obvod a posléze i jak vlastně plést a kdy a jak ubírat. 

Letos jsem se s blížícím odchodem na mateřskou znovu vrhla na kruhové jehlice a zkoušela tak dlouho, než se dílo zdařilo - no, posuďte sami. Zabralo mi to celkem 3 čepice a několikero párání, ale nakonec jsem asi pochopila, jak si vypočítat, kdy začít ubírat a nakolik ok mám čepici nahodit.

Čepice se na rozdíl od háčkovaných čepiček plete od spodního okraje - musíte tedy nahodit počet ok, který ve výsledku dá požadovaný obvod hlavy - v mém případě 49cm. První čepici jsem samozřejmě netrefila a oblékl jí bez potíží manžel (který má obvod hlavy min. 54cm). Pletla jsem z vlny Merino (od Vlnapu) a klasickou aritmetikou jsem se dostala na požadovaný počet ok.

Kruhové jehlice 3,5 mm
Ten bylo nutné dále upravit tak, abych mohla pleteninu rozdělit na 4 stejné části pro ujímání. Protože jsem graficky založená, využila jsem MS Excel a všech 88 ok jsem si rozkreslila:

Rozkres ujímání pletené čepice

Při pletení musíte k danému počtu vždy přidat 2 okrajová oka, která se vždy pletou hladce. Ty pak slouží jako lem, který nakonec sešíváte. Jak je vidět z rozkresu ujímání, nejdříve si musíte ujasnit výšku čepice. Pro obvod hlavy 49 cm je to cca 19 cm. Lem čepice doporučuji plést minimálně 4 cm, aby čepice vypadala hezky. Z rozkresu je patrné, že ujímání bude probíhat 10 řad (ujímá se vždy jen v řadě, kdy se plete hladce, celkem tedy 20 řad). Ze zkušenosti vím, že cca 3 řady jsou 1 cm pleteniny (platí pouze pro Merino a jehlice 3,5 mm!). Ujímání tedy vychází na cca 7 cm.  Postup tedy bude následující:
  • 4 cm pletu lem (2 oka hladce, 2 obratce),
  • 8 cm pletu volně (v mém případě 1 řadu hladce, další obratce..),
  • 7 cm se bude ujímat dle rozkresu.
Můj tip: pokud budete plést jen hladce (což je nejjednodušší varianta), pak v jedné řadě ujímáte ale v další pouze pletete hladce. Dosáhnete tak postupného ujímání, které je pravidelné a hezky vypadá. 

Detail ujímání
Splétání 2 ok (hladce) je na rozkresu označeno červeně. Nejdříve tedy vždy splétáte první 2 oka, pak upletete 18 ok hladce, a pak opět 2 oka spletete. Za nimi další 2 oka opět spletete a pak zase 18 ok hladce. Na konci pleteniny se opět splétají jen 2 poslední oka. Celkem tedy vzniknou 4 švy (poslední zvnikne až sešitím výsledku)
  • 1x spletete 2 první oka
  • 3x spletete 2 oka 2x za sebou
  • 1x spletete 2 poslední oka
Posledních 12 ok jsem pouze stáhla zbylou nití (nikoliv ukončovala přetažením, jak by se správně pletenina měla ukončovat). Když si nit necháte dostatečně dlouhou, v pohodě s ní čepici i sešijete. Když se oka pořádně stáhnou nebude mít čepice na vrhu dírku, takže si dejte záležet:-)

Nakonec jsem čepici obháčkovala krátkými sloupky a vytvořila háčkovanou aplikaci dle návodu Vendulky Maderské - Květina pro radost

Detail lemu čepice
A máte hotovo. Jsem jen amatér, který si učí plést, takže můj návod berte jen jako mou zkušenost. Pokud znáte lepší (jednodušší) postup, podělte se o něj!

Čepičkám zdar!



Komentáře

  1. vůbec tomu nerozumím

    OdpovědětVymazat
  2. je krásná, také tomu nerozumím potřebovala bych video :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, videa se bohužel nedočkáte, ale zkuste se podívat na další příspěvek o pletení čepic (tentokráte v kruhu) - třeba vám to mnohé ujasni:
    http://cepicky.blogspot.cz/2014/06/pojdme-uplest-cepici-navod-lets-knit.html

    OdpovědětVymazat
  4. Čepička je krásná,ale návod strašně složitý.

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím, taky to byl jeden z mých prvních pokusů. Mrkněte tady: http://cepicky.blogspot.cz/2014/06/pojdme-uplest-cepici-navod-lets-knit.html. TinCanKnits mají dokonce návod ke stažení zdarma. K pochopení základů je tento návod ideální.

    OdpovědětVymazat
  6. Vendulko jste sluníčková, jako vždy perfektní, tuhle čepičku jsem potřebovala na malinkou vnučku, děkuji za návod 😘ráda od vás beru návody, ale tahle kytička by se mi hodila, jsem u vás na Fler.cz
    Děkuji za odpověď 😇 třeba do e mailu
    Vaše MK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Dobrý den, návod na kytičku najdete zde: http://www.eshop-rychle.cz/hackovanisvendulkou/Velka-kvetina-aplikace-a4_67.htm. Děkuji za upozornění, opravím link i v textu. A´t se Vám čepička podaří.

      Vymazat
  7. Vendulko jste sluníčková, jako vždy perfektní, tuhle čepičku jsem potřebovala na malinkou vnučku, děkuji za návod 😘ráda od vás beru návody, ale tahle kytička by se mi hodila, jsem u vás na Fler.cz
    Děkuji za odpověď 😇 třeba do e mailu
    Vaše MK

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám článek? Máte připomínky? V tom případě přidejte k záznamu komentář..

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)