Čepička měsíce Března (návod zdarma)

Jarní čepička pro mou dceru je ispirovaná tvorbou Vendulky Maderské s jejímž laskavým svolením zde můžu tento návod uvést. Návod není určen pro komerční použití, bez obav jej však můžete využít pro vlastní potřeby.

Jarní čepička k bundě
Háčkovala jsem z bavlněné příze Camilla, háčkem o velikosti 2,5mm. Čepička je vzdušná, laděná k jarní bundičce a ozdobená kytičkou s flitry. Návod na Květinu pro radost od Venduly Maderské si můžete stáhnout zde.

Návod je uveden pro velikost hlavy 48 cm. Spotřeba příze není veliká - hlavní barvy budete potřebovat celé klubko, na ostatní barvičky budou stačit zbytky.


Jarní čepička bez modelky

V popisu jsou použity zkratky DS (dlouhý sloupek), ŘO (řetízkové oko). Každá řada se začíná 2ŘO a končí se pevným okem do 1DS.

Použité zkratky:
ŘO - řetízkové oko
PO - pevné oko
DS - dlouhý sloupek
KS - krátký sloupek

1.    řada - do magického kroužku uháčkujte 12DS + počátek řady (2ŘO).
2.    řada - do každého DS z předchozí řady uháčkujte 2DS.
3.    řada - do 1.DS z předchozí řady uháčkujte 2DS, do dalšího 1DS, do dalšího 1DS - tento vzor opakujte do konce řady (zdvojuje se každý třetí DS).
4.    řada – začátek řady 2ŘO+ŘO, dále 1DS+ŘO do každého DS z předchozí řady.
5.    řada – do prvního „okénka“ 1DS, dále vždy 2DS, do posledního opět 1DS.
6.    řada - zdvojuje se každý šestý DS, jinak 1DS.
7.    řada - zdvojuje se každý sedmý DS, jinak 1DS.
8.    řada – začátek řady 3ŘO, přeskočte 1 DS háčkujte 1DS+ŘO do následující oka. Opakujte do konce řady. PO ukončete do 2ŘO na začátku řady.
9.    řada - do prvního „okénka“ 1DS, dále vždy 2DS, do posledního opět 1DS.
10.  řada - zdvojuje se každý desátý DS, jinak 1DS.
11.  řada – do každého oka 1DS (již se nepřidává).
12.  řada - začátek řady 3ŘO, přeskočte 1 DS háčkujte 1DS+ŘO do následující oka. Opakujte do konce řady. PO ukončete do 2ŘO na začátku řady.
13.  řada - do prvního „okénka“ 1DS, dále vždy 2DS, do posledního opět 1DS.
14.  řada – do každého oka 1DS.
15.  řada – do každého oka 1DS.
16.  řada - začátek řady 3ŘO, přeskočte 1 DS háčkujte 1DS+ŘO do následující oka. Opakujte do konce řady. PO ukončete do 2ŘO na začátku řady.
17.  řada - do prvního „okénka“ 1KS, dále vždy 2KS, do posledního opět 1KS.
18.  řada - do každého oka 1KS (bílá barva).
19.  řada - do každého oka 1KS (šedá barva).
20.  řada - do každého oka 1KS (růžová barva).
21.  řada - do každého oka 1KS (růžová barva).
22.  řada - do každého oka 1KS (šedivá barva).
23.  řada – do 3. oka uháčkujte 5DS, přeskočte 2 oka a do 3. oka uháčkujte KS. Vzor opakujte do konce řady.

Budu moc ráda, pokud se podělíte o Vaše výtvory a zašlete mi své fotografie.

Příjemné jarní háčkování  vám přeje,

Čepičkomaniačka

Komentáře

  1. Dobrý den,
    čepička je překrásná, opravdu nádherná. Jsem začátečník tak bych potřebovala poradit.Prostudovala jsem jak získat míry ale v praxi nevím jak toho docílit. Když potřebuji širší placku od které řady budu já ještě přidávat a jak? A potom od které řady budu zase přidávat výšku? Od 10. řady? a jak? Prosím můžete mi to nějak laicky vysvětlit?
    Mockrát děkuji!!!!
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Jano, pokud potřebujete širší placku, pak musíte přidávat od 11 řady včetně a dále. Napiště mi do mailu cepickomanie@email.cz pro jaký obvod hlavy čepičku potřebujete a ja vám upravím popis.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, nejsem čepičkomaniak až do této chvíle, protože jsem stále jenom háčkovala záclonky, dečky a podobné "důležité věci". Ted musím dělat čepičky pro naši princeznu. Prošla jsem na internetu mnoho a mnoho návodů a rad jak nato. Toto je to nejlepší, nejmilejší a nejsrozumitelnější a navíc i s návody co jsem našla. Vřelé díky. Marta

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,

    potřebovala bych poradit. Dcera má obvod hlavičky 46 cm, v které řadě mám přestat přidávat? Myslela jsem si, že vynechám 10 řádek, ale mám už hodně velkou placku a navíc se mi začala dost vlnit, tak nevím, kde dělám chybu. Nejsem moc zběhla háčkařka, teprve začínam. Moc vám děkuji za radu. Markéta

    OdpovědětVymazat
  5. Markéto, napište mi na email cepickomanie@email.cz s uvedením háčku a příze které používáte. Případně pošlete i foto a uvidíme, co pro vás můžu udělat. Čepičkomaniačka

    OdpovědětVymazat
  6. Dobry den, Vase capicky su uplne krasne. Ja som zaciatocnik a moja prva hackovana ciapka pre dcerku dopadla tak ze jej je prilis mala :-) Chcela by som skusit urobit dalsiu capicku, objednala som si priadzu SCHACHENMAYR, pri tej prvej som pouzivala hacik c. 4. Viete mi prosim poradit ako s pridavanim, aby bola capicka dobra na obvod hlavicku 50 cm. Diky velmi Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, zkuste se podívat na můj navazující post: http://cepicky.blogspot.com/2011/09/jak-na-zmenu-velikosti-cepicky-ii.html#more, kde popisuju jak vyrobit čepičku menší, ale i větší. Pokud Vám to ani tak nebude jasné, ozvěte se.

      Vymazat
  7. Dobrý den, čepička je moc pěká. Můžete mi poradit s větší velikostí na 4letou holčičku s obvodem hlavy 52 cm. Děkuji za pomoc. Veronika

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám článek? Máte připomínky? V tom případě přidejte k záznamu komentář..

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)