Jak na míry na ušanku


Přechod mezi čepičkou a ouškem
anka neboli čepička s krytím na uši se háčkuje stejně jako jiné čepičky. Nejdříve je třeba zhotovit základní kruh o požadovaném průměru. Pak se háčkuje výška čepičky. Zde je však první rozdíl. Pokud při obvodu 44 cm má být výška čepičky 15,5 cm, neháčkuje se celá výška čepičky, ale výška cca o 1cm menší.

Důvod je prostý - následující řadu už neháčkujete celý kruh, ale cosi jako třičtvrtěkruh. Pro tuto řadu je třeba znát další míru a tou je šířka obočí (od vnější strany jednoho obočí k vnější straně druhého). K této míře se přidají cca 2 cm a na čepičce si vyměříte počátek a konec této řady.




Můj tip: pro vyznačení začátku a konce této řady a posléze i jednotlivých krytí oušek používám obyčejné kancelářské sponky.

Spokojená uživatelka
Když máte hotovu výše zmíněnou řadu, je třeba si vyznačit počátek a konec oušek. Šířka záleží na vás, já je dělám docela široké - malá sebou pořád mele, takže má ouška dobře krytá:-) Délku oušek doporučuju určitě dělat delší než je výška čepičky, cca o 2 cm.


Super návod na vytvoření ušanky a ozdobné šňůrky najdete na webu hackovanecepicky.cz nebo můžete vyzkoušet návod na ušanku s beruškou na mimibazaru. Při troše fantazie určitě bez problémů vytvoříte vlastní originál;-)

Čepičkám zdar!

Komentáře

  1. Uff,mate super rozpisany navod na usanku,pochopila som ho super,ale mam problem.Robim ciapocku pre este nenarodene babatko.Ma sa narodit v novembri-11 mesiac a neviem ako odhadnut tu vzdialenost pre uska,ked si nemozem pomerat vzdialenost obocia. Maminka si ju praje uz teraz a ja si neviem dat rady.Uz som hackovala usanku na 2-voj rocne deti,ale toto neviem ani len odhadnut.Prosim Vas poradte mi ak mozete .Dakujem krasne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím Vám bohužel nepomůžu, budete muset počkat až se prcek narodí. Velikost hlavičky je hodně orientační takže i tak se vyplatí počkat aby malému/malé padla.

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám článek? Máte připomínky? V tom případě přidejte k záznamu komentář..

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)