Základní postup pro vytvoření čepičky

Jak již bylo zmíněno dříve, pro čepičky háčkované v kruzích je nejdříve nutné vytvořit kolečko o požadovaném průměru. Po vytvoření magického kroužku a uháčkování počáteční řady je nutné přidávat tak dlouho, dokud nevznikne požadovaný průměr čepičky. To je hlavní princip tvorby čepičky, bez ohledu na její velikost.

V popisu jsou použity zkratky DS (dlouhý sloupek), ŘO (řetízkové oko). Každá řada se začíná 2ŘO a končí se pevným okem do 1DS.

1. řada - do magického kroužku uháčkujte 17DS + počátek řady (2ŘO), celkem tedy 18DS.
 

Magický kroužek z 6ŘO
18DS a první 2ŘO


2. řada - do každého DS z předchozí řady uháčkujte 2DS.


Zdvojuje se každý DS
 




















3. řada - do 1.DS z předchozí řady uháčkujte 2DS, do dalšího 1DS, do dalšího 1DS - tento vzor opakujte do konce řady. 


Zdvojuje se každý třetí DS
  




















4. řada - do každého zdvojeného DS z předchozí řady uháčkujete 2DS, jinak pouze 1DS.

Zdvojuje se každý čtvrtý DS




















Výše popsaným způsobem přidáváte dokud nemáte vytvořeno základní kolečko. Poté se již žádný DS z předchozí řady nezdvojuje, pouze se háčkují jednotlivé řady, dokud čepička nemá požadovanou výšku (viz Jak na míry na čepičku).

Můj tip: Pozor na přidávání dlouhých sloupků na začátku a konci řady! Chybu poznáte tak, že lem čepičky se vzadu zvlní a vytvoří se něco jako cíp. Lem by měl být vždy rovný, pak je vše v pořádku. Čepička by se také neměla rozšiřovat do A ale od ukončení přidávání by měla mít rovný tvar směrem dolů.

Komentáře

  1. Dobrý den, zkouším jako začátečník,Vaší čepičku a stále po základním kolečku se mi čepička rozšiřuje do písmene A.DS už nezdvojuji a při obvodu hlavičky 47cm máme základní kolečko 17cm a výška taky kolem 17cm. V konečné fázi je vždy čepice tak na mě :-) Nevím jakou chybu dělám...Děkuji Šedivá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při obvodu hlavy 47cm...nemuzete mít zakladní kolečko 17cm,ale 14,9cm!!!!

      Vymazat
  2. Dobrý den,bez fotky těžko říct, ale tipuju, že i po dokončení základního kolečka stále nechtěně přidáváte. Pak se čepice opravdu kolem zadního švu rozšiřuje jakoby do písmene A (viz můj tip). Pravděpodbně při konci řady pícháte do něčeho co vypadá jako oko ale je spojnice z minulé řady. Stejný problém může nastat při začátku řady. I zde je třaba dávat pozor.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, myslím, že na obvod hlavičky 47cm má být základní kolečko 14cm, výška 17,5cm samozřejmě záleží z jaké příze háčkujete a jak utahujete, proto je čepička tak velká jelikož máte základní kolečko 17cm jak píšete. Já dělám čepičku na obvod 50cm a průměr kolečka, placky mám 15cm. Jukněte na tyto stránky: http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=6776
    S pozdravem Kristýna

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, musím vám poděkovat za skvělý návod - podařilo se mi uháčkovat dceři jednoduchou čepici už na druhý pokus (jednou jsem musela párat, protože podle rozměrů placky byla čepice moc velká... po ubrání jednoho řádku je akorát :-)) A dokonce jsem zvládla i obloučkový lem! Doufám, že budete v blogování pokračovat, protože se mi vaše články moc líbí - jsou to fajn rady a hlavně srozumitelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:-) Snad si na blogování najdu čas. Pokud máte nápad na článek, tak jej uvítám.

      Vymazat
    2. mě by se hodil nějaký srozumitelný návod na kytičky :-) snažím se hledat, ale zatím dost tápu...

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. chtěla bych poprosit o radu,pokouším se stále znovu uháčkovat čepičku,ale vždy po uháčkování základního kolečka se mi kolečko začne vlnit.asi od 4 řady.Když pokračuju,tak to vypadá jako bych stále přidávala moc sloupků-prostě je tam výseč navíc.Co s tím???Návodu se držím.Děkuji Helena

    Read more: http://fizule71.blogspot.com/2012/06/hackovana-cepicka-s-oblouckovym-lemem.html#ixzz2iooEhYpM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že odpověď najdete na tomto obrázku: http://1.bp.blogspot.com/-hMisV-b9dS8/UGKeYzz2D5I/AAAAAAAALk8/el7i2_tLy7c/s1600/2012_09260005.JPG

      Pokud jste háčkovala podle tohoto postupu, pak ten kdo jej psal, přidával na konci řady, ty poslední 2DS tam už prostě nepatří. A když to uděláte vícekrát, čepička se začne vlnit.

      Vymazat
    2. děkuji vám,jsem ráda,že se mi někdo ozval,byla jsem bezradná.Jdu to vyzkoušet.Moc,moc díky!!!Helena

      Vymazat
    3. tak na to koukám znovu a já nevidím že by tam byly na konci 2DS vidím jen spojený poslední 1DS s prvnímDS-neboli 2ř.oka.A to je u obou obr.stejné.Nebo jsem tomu neporozuměla????????????H.

      Vymazat
    4. Heleno, na dálku se opravdu nedá odhadnout, co děláte špatně (nicméně pokud se vám čepička vlní, pak 100% přidáváte někde, kde nemáte). Vyfoťte mi to a napište mi na e-mail: cepickomanie@email.cz.

      Vymazat
  7. Dobrý den, já mám dotaz ohledně začátku čepičky, když se háčkuje silnější přízí s větším háčkem?? předpokládám, že tenhle popis je na čepičku háčkovanou nějakou bavlněnou tenčí přízí a háčkem tak 3 - 3,5 .. nemáte nějakou zkušenost s počtem dlouhých sloupků v magickém kroužku když se háčkouje silnější přízí (napr, Lada Luxus) a háčkem tak 4 - 4,5..? těch 12 dlouhých sloupků by asi bylo moc a asi by se mi to pak vlnilo.. děkuju. Andrea M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani bych neřekla, že těch 12 dlouhých sloupků bude moc. Když uděláte 5 ŘO, které spojíte do magického kroužku, tak tento kroužek bude větší, pokud použijete širší přízi a větší háček. Počet DS je důležitý zejména, když používáte nějaký vzorek a potřebujete aby počet výsledných ok byl např. dělitelný 6. Ale jestli bude v magickém oku 10, 12 nebo 14 ok, se stejně liší návod od návodu. Vůbec se nemusíte bát experimentovat.

      Vymazat
  8. Ach jo, jsem zoufala a nemozna! :( Uz více jak hodinu se tu trapim jen s prvnimi 2-3radami! :( Porad se mi to vlni! :( Vůbec nevím co dělam spatne? Je mi jasne, ze mam moc sloupku, ale pořád nevím kde? ; (

    Mam háček 3,5. Zacala jsem na 5ok, pak 1+17DS, ale jakmile zacnu rozsirovat po dvou DS v další rade, zacina se to vlnit! :(

    Parala jsem snad 8x a porad se nedostanu dále než ke 3.rade! :(

    Pomooooc
    Dekuji
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mam pocit, ze chybu mam na začátku a možná i na konci řady. Jak se napojuje po 2RO a na konci pak konci. ......?? ; (

      Vymazat
    2. Andreo, moc se omlouvám, váš příspěvek mi zapadl v e-mailu.Bez obrázku vašeho tvoření nemůžu hodnotit. Problém asi bude v ukončování řady, kdy vlastně přidáváte, aniž byste o tom věděla. Už se chystám postup upřesnit.

      Vymazat
  9. Dobrý den, prosím o radu, řady se zakončují pevným okem do 1DS znamená, že zakončuji do skutečného 1. DS nebo do 2. řetízkového oka, které je před ním? A řadu začínám DS do toho těsného očka hned u spoje nebo až do toho dalšího? Moc děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  10. Protože se mi k tomuto příspěvku množí dotazy, rozhodla jsem se, že základní popis pro vytvoření jednoduché čepičky aktualizuju a zaměřím se na dotazy zde uvedené.
    Pokud tedy máte ještě něco k tématu, k čemu tu není uveden dotaz, pište na cepickomanie@email.cz.

    OdpovědětVymazat
  11. Zatím ten nejlepší návod na základní placku!
    Návod si ukládám a jdu háčkovat další čepičku.

    OdpovědětVymazat
  12. Prosim o cely postup jestli nekdo mate cepicky t Petronely dekuji hana

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám článek? Máte připomínky? V tom případě přidejte k záznamu komentář..

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)