Jak na míry na čepičku


Kolečko o průměru 14cm

Než začnete háčkovat čepičku je třeba změřit obvod hlavy na kterou bude určen. U malých dětí je to docela jednoduché, obvod hlavičky se měří při každé preventivní prohlídce:-) Moje dcera měla v šesti měsících obvod 43 cm. 
 
  Čepička se zpravidla háčkuje do kruhu a tak je třeba získaný údaj podělit číslem pí - tedy 3,14. Výsledek udává průměr kruhu, který musíte uháčkovat, aby jste získali daný obvod hlavy (respektive kruhu). Jinými slovy, získaný počet cm určuje, jak dlouho musíte přidávat. V mém případě je třeba  vyrobit kolečko o průměru cca 13,7cm.


Další údaj, který je pro čepičku důležitý, je její výška. Pro obvod čepičky 43 cm je třeba uháčkovat čepičku o výšce minimálně 15 cm. Pokud ale chci, aby čepička kryla i uši, musím uháčkovat více. Orientační pomůcku pro stanovení výšky čepičky můžete najít zde.

Zdroj: http://www.murca.webgarden.cz/

Níže uvádím tabulku velikostí čepiček převzatou ze stránek mimibazar.cz:
VELIKOST
OBVOD HLAVY
VĚK
0
33 - 35 cm
do 1 měsíce
1
36 - 38 cm
2 měsíců
2
39 - 41 cm
do 4 měsíců
3
42-44 cm
do 8 měsíců
4
45 - 47 cm
od 1 do 1,5 roku
5
48 - 50 cm
od 1,5 do 3 let
6
51 - 53 cm
od 3 let do 10 let


Můj tip : pokud máte model/ku k dispozici, rozhodně si nejdříve ověřte, že uháčkované kolečko je dost veliké (můžete například nechtěně ubrat/přidat sloupek či začít více utahovat). Průběžně si také ověřujte, že i při háčkování výšky čepičky je průměr čepičky stále stejný (ani menší ale ani větší).

Jak ale zvolit správnou velikost čepičky a neháčkovat přitom každý měsíc novou čepičku? Mě se osvědčilo k vypočtenému průměru přičíst max. 0,5 cm. Čepička bude trochu větší ale zase ne moc velká.

Můj tip : pokud zakončíte čepičku nějakolika řadami krátkých sloupků, čepička se trochu stáhne a bude pevněji sedět na hlavě.

Čepičkám zdar!



Komentáře

  1. hackuji z ALPHY,hackem 7.kdyz udelam placku a dal nepridavam oka,cepice se netvaruje vubec dolu ale porad do stran:(vypada po tom spi jak prostirani:(

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud čepice vypadá jako placka, pak stále přidáváte. Pravděpodobně nechtěně na začátku nebo na konci řady.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, můžu se zeptat, stále zkouším uháčkovat čepičku z příze Kačenka na obvod hlavy 45 cm. Čepice se mi stále kroutí. Můj dotaz je, musím vždycky začínat s 18 DS do magického kroužku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, rozhodně nemusíte vždy začínat 18DS do magického kroužku. Většinou je v návodu uvedena informace na kolik začít a má souvislost s výslednou velikostí čepičky. Zkuste začít jen na 12DS, záleží však na vzorku, který háčkujete. Aby Vám vyšel správný počet ok.

      Vymazat
    2. A kdy háčkovat na těch 12ds když hackuju klasický jen z ds žádný vzory

      Vymazat
  4. Můžu se zeptat pro obvod hlavičky 49-50 má 4 roky. Průměr placky je 16,2 cm. Udělala by jste pouze 16 cm a nebo mám udělat 17 cm? Budu plnit tenkým fleceem. Ale to už jde asi spíše o délku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, jestli počítám dobře tak pro obvod 50cm vám těch 16 cm stačí.Pokud bude průměr 17 cm tak to bude pro obvod 53cm, což předpokládám bude příliš veliká čepice.

      Vymazat
    2. Děkuji moc. Háčkovala jsem 16 cm na délku podle tabulky 19 cm..poprvé jsem dělala pro takto letou holčičku. Do teď jsem háčkovala pouze 0-6 měsíců, max. rok :D přijde mi strašně veliká..

      Vymazat
  5. Dobrý den,

    prosím o radu jak mám rozšiřovat čepičku pro svoji 5ti měsíční dcerku, obvod hlavy 41 cm.
    1 řada 2 očka do každého oka
    2 řada 2 očka do každého oka
    3 řada 2 očka do každého třetího oka
    a dál nevím, pořád to zkouším různě, ale moc mi to nejde :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, podívejte se na tento příspěvek: http://cepicky.blogspot.cz/2010/09/zakladni-postup-pro-vytvoreni-cepicky.html.
      Chybu máte v druhé řadě (nesmíte znovu každé oko zdvojit).

      Vymazat
  6. prosim poradite mi jake míry (prumer spodni casti a vyska) na čepičku - když je obvod 35cm? (novorozenec)
    moc dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokud je obvod 35 cm, vydělíte toto číslo 3,14. Tedy 35:3,14 = 11,5 cm. Výška čepičky je individuální a vždy doporučuju vyzkoušet nebo změřit novorozence (orientačně cca 12-13 cm).

      Vymazat
  7. Jo, tak to je teda naprostá paráda. Já tedy moc ty čepičky dělat doma neumím, tak si je vždycky raději pořídím z nějakého obchodu, nejlépe ze sekáče , ale to je opravdu jen zřídkakdy... Moc totiž nemám ráda pořizování věcí nových, protože jich na světě už tak dost je :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám článek? Máte připomínky? V tom případě přidejte k záznamu komentář..

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak ukončit háčkování, aby to nebylo poznat

Základní postup pro vytvoření čepičky

Pojďme uplést čepici (návod) / Let's knit a hat (tutorial)